Hagel

Maske ve Mesafe ile Artan Temiz Hava İhtiyacı

Dünyada bulunan her canlı organizma oksijene ve temiz hava ihtiyacı duyar. Yeterli oksijenin alınmaması canlılar üzerinde bir takım olumsuzluklara neden olur. Pandeminin hayatımıza girmesi ile birlikte maske ve mesafe de yaşamın ayrılmaz bir parçası haline geldi. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) salgın ile mücadelede maskenin önemini belirttikten sonra, maske kullanımı neredeyse tüm dünyada zorunlu hale geldi.

Maske ve mesafe salgın ile mücadelede oldukça önemli bir yere sahip. Bu kurallara uyulmadığı takdirde ise; enfekte olmuş kişilerden konuşma, öksürme gibi durumlarda yayılan enfeksiyonlara maruz kalabiliriz. Yaygın olarak önerilmesinin nedeni hastalığa yakalanmış ancak belirti göstermeyen kişilerden de kaynaklanabilecek bulaş riskinden korunmak. Ancak kalabalık olan şehirlerde mesafenin korunması oldukça zor. Bu yüzden maske kullanımının önemi daha çok artıyor.

Temiz havayı evlerimizde nasıl sağlarız?

Ağız ve burun kapalı olacak şekilde kullanılması gereken maskeler, bizi Covıd-19’dan koruyor. Ancak koruyuculuğu yanında ise almamız gereken günlük oksijen miktarının da düşmesine neden olabilmektedir. İhtiyacımız olan temiz hava miktarını karşılayamadığımız zamanlarda ruhsal ve fiziksel olarak kötü hissedebiliriz. Özellikle solunumuz yetmezliği, astım gibi kronik hastalığı olan kişilerde uzun süre maske takmanın oluşturabileceği bir takım olumsuzluklar görülebilir. Dışarıdan yeterince alamadığımız temiz havayı evlerimizde hava temizleme cihazları ile sağlayabiliriz. Düşük hava kalitesine sahip büyük şehirlerde normal şartlarda da ihtiyaç duyulan bu cihazlar ile hava kalitenizi yükseltebilirsiniz.

Değişen günlük rutinler ve değişen ihtiyaçlarımız

Maske ve mesafenin günlük rutin haline gelmesi ile değişen yaşamlarımızın yanında vücudumuzun ihtiyaçları da değişiyor. Daha fazla temiz havaya duyulan gereksinim de artıyor. Belirli hastalıkların tedavisinde doktorların hastalar için ilk önerisi hava kalitesinin yüksek olduğu yerlerde bulunmalarıdır. Sürekli olarak şehirlerde sağlanamayan temiz ve kaliteli havayı yine vaktimizin büyük kısmını geçirdiğimiz evlerimizde sağlayarak dengeleyebiliriz. Ev için özel olarak üretilmiş hava temizleme cihazları, ortamın havasını temizleyerek, nem dengesini de sağlıyor. Gözle göremediğimiz partikülleri de yok eden cihazlar, çocuklar ve yetişkinlerin alerjik sorunlarına da çare oluyor.

Yetişkinlerin yanında çocuklar için de kritik öneme sahip olan temiz havayı, maske kullanırken yeterli miktarda almaları da mümkün olmuyor. Eğitim merkezleri, okullar kalabalık alanlardır. Buralarda bulaş riski daha yüksek olabileceği için çocukların da maske ve mesafe kurallarına uyması gerekliliği kaçınılmaz oluyor. Bu durumda bütün günü maske ile geçiren çocuklarda gelişimleri için büyük öneme sahip oksijen alım miktarı düşebiliyor. Gün içinde ulaşamadıkları yeterli temiz havaya, evde ulaşmaları için hava temizleme cihazlarını kullanabiliriz.

Doğru maske kullanımı önemli

Salgın süresince hem kendi sağlığımız hem de toplum sağlığı için, belirlenen maske ve mesafe kurallarına uymamız oldukça önemli. Havada asılı kalan partiküllerden ya da belirti göstermeyen kişilerden de virüsü kapabileceğimizi unutmadan, maskeyi doğru şekilde kullanmalıyız.

Related Posts

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir